PLETNA BLED

NASTANITVE PR’MATJON
REZERVACIJA SOBE

PREDSTAVITEV PLETNE

Imamo družinsko tradicijo in sicer prevoze na otok s pletno in ogled cerkve, kjer lahko pozvonite na zvonček želja. Možna je tudi izposoja čolna za 4 osebe. Cena vožnje s pletno je 14 evrov, za skupine je 10% popusta.

Po jezeru se popeljite do otočka s tradicionalno pletno in si oglejte Bled z vodne gladine.

Tradicija

Po jezeru in do otoka se lahko zapeljete na različne načine. Eden od njih je s tradicionalnim čolnom, ki ga izdelujejo domačini in je znan le na Bledu – pletno. Njen izvor sega v leto 1590, njena velikost pa zagotavlja varno plovbo 20 ljudem. Prepoznali jo boste že od daleč, saj ima pisano platneno streho, ki vas bo zaščitila pred soncem in drugimi vremenskimi pojavi.

Pletno upravlja pletnar. To je zelo cenjen poklic, ki ga ne more opravljati kdor koli. Naziv se namreč prenaša iz roda v rod, zato pletnarstvo ostaja v družinah več stoletij. Pletnarji vas pričakujejo v Zdraviliškem parku, pod hotelom Park, na Mlinem in v Veliki Zaki.

Kaj je pletna?

To je leseno plovilo z ravnim dnom; na premcu se špičasto zaključi, na krmi pa je razširjeno s pragom, ki potnikom omogoča vstopanje na pletno. Čoln se poganja s posebno »stehrudder« tehniko, se pravi stoje in z dvema vesloma.

Izvor imena

Pravijo, da se tako imenuje zaradi strehe, ki je bila nekoč pletena. Druga razlaga pa trdi, da ime izvira iz nemške besede »plateboot«, ki pomeni čoln z ravnim dnom.

Doživite

Prisedite v pletno in dovolite, da vas pletnar zapelje na ogled z jezera. Prav poseben občutek je in zagotovo vam ne bo žal. Pravzaprav velja pravilo, da kdor se ni peljal s pletno, ni zares obiskal Bleda. Najamete lahko tudi čoln, vendar boste morali veslati sami.

PRIJAVA
13:30 – 18:00
ODJAVA
6:00 – 11:00
r
STRAOSTNA OMEJITEV
Najnižja dovoljena starost za prijavo je 18
r
HIŠNI LJUBLJENČKI
Hišne živali niso dovoljene.

PR’MATJON

SI-4260 Bled | Selo pri Bledu 35 | Slovenija | Evropa

Telefon: +386 (0)41 76 80 54 Brigita | +386 (0)41 67 92 09 Janez

Call Now Button